Study
the following line graph and answer the questions.
1.

For
which of the following pairs of years the total exports from the three
Companies together are equal?



2.

Average
annual exports during the given period for Company Y is approximately what
percent of the average annual exports for Company Z?



3.

In
which year was the difference between the exports from Companies X and Y the
minimum?



4.

What
was the difference between the average exports of the three Companies in 1993
and the average exports in 1998?



5.

In
how many of the given years, were the exports from Company Z more than the
average annual exports over the given years?



6.

The
incomes of two Companies X and Y in 2000 were in the ratio of 3:4
respectively. What was the respective ratio of their expenditures in 2000 ?



7.

If
the expenditure of Company Y in 1997 was Rs. 220 crores, what was its income
in 1997 ?



8.

If
the expenditures of Company X and Y in 1996 were equal and the total income
of the two Companies in 1996 was Rs. 342 crores, what was the total profit of
the two Companies together in 1996 ? (Profit = Income  Expenditure)



9.

The
expenditure of Company X in the year 1998 was Rs. 200 crores and the income
of company X in 1998 was the same as its expenditure in 2001. The income of
Company X in 2001 was ?



10.

If
the incomes of two Comapanies were equal in 1999, then what was the ratio of
expenditure of Company X to that of Company Y in 1999 ?



1 Answer: Option D
Explanation:
Total
exports of the three Companies X, Y and Z together, during various years are:
In 1993
= Rs. (30 + 80 + 60) crores = Rs. 170 crores.
In 1994
= Rs. (60 + 40 + 90) crores = Rs. 190 crores.
In 1995
= Rs. (40 + 60 + 120) crores = Rs. 220 crores.
In 1996
= Rs. (70 + 60 + 90) crores = Rs. 220 crores.
In 1997
= Rs. (100 + 80 + 60) crores = Rs. 240 crores.
In 1998
= Rs. (50 + 100 + 80) crores = Rs. 230 crores.
In 1999
= Rs. (120 + 140 + 100) crores = Rs. 360 crores.
Clearly,
the total exports of the three Companies X, Y and Z together are same during
the years 1995 and 1996.
2 Answer: Option D
Explanation:
Analysis of the graph:
From the graph it is clear that
1. The
amount of exports of Company X (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995,
1996, 1997, 1998 and 1999 are 30, 60, 40, 70, 100, 50 and 120 respectively.
2. The
amount of exports of Company Y (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995,
1996, 1997, 1998 and 1999 are 80, 40, 60, 60, 80, 100 and 140 respectively.
3. The
amount of exports of Company Z (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995,
1996, 1997, 1998 and 1999 are 60, 90,, 120, 90, 60, 80 and 100 respectively.
Average annual exports (in Rs. crore) of Company
Y during the given period
=

1

x (80 + 40 + 60 + 60 + 80 + 100 +
140) =

560

= 80.

7

7

Average annual exports (in Rs. crore) of Company
Z during the given period
=

1

x (60 + 90 + 120 + 90 + 60 + 80 +
100) =


600


.

7

7

Required
percentage =


80

x 100


% 93.33%.


3 Answer: Option C
Explanation:
The
difference between the exports from the Companies X and Y during the various
years are:
In 1993
= Rs. (80  30) crores = Rs. 50 crores.
In 1994
= Rs. (60  40) crores = Rs. 20 crores.
In 1995
= Rs. (60  40) crores = Rs. 20 crores.
In 1996
= Rs. (70  60) crores = Rs. 10 crores.
In 1997
= Rs. (100  80) crores = Rs. 20 crores.
In 1998
= Rs. (100  50) crores = Rs. 50 crores.
In 1999
= Rs. (140  120) crores = Rs. 20 crores.
Clearly,
the difference is minimum in the year 1996.
4 Answer: Option C
Explanation:
Average exports of the three Companies X, Y and
Z in 1993
= Rs.


1

x (30 + 80 + 60)


crores = Rs.


170


crores.

3

3

Average exports of the three Companies X, Y and
Z in 1998
= Rs.


1

x (50 + 100 + 80)


crores = Rs.


230


crores.

3

3

Difference





=
Rs. 20 crores.

5 Answer: Option C
Explanation:
Average annual exports of Company Z during the
given period
=

1

x (60 + 90 + 120 + 90 + 60 + 80 +
100)

7

= Rs.


600


crores

7

= Rs. 85.71 crores.
From the analysis of graph the exports of
Company Z are more than the average annual exports of Company Z (i.e., Rs.
85.71 crores) during the years 1994, 1995, 1996 and 1999, i.e., during 4 of the
given years.
6 Answer: Option C
Explanation:
Let the incomes in 2000 of Companies X and Y be
3x and 4x respectively.
And let the expenditures in 2000 of Companies X
and Y be E_{1} and E_{2}respectively.
Then, for Company X we have:
65 =

3x  E_{1}

x 100

65

=

3x

 1
E_{1} = 3x x


100


.... (i)

E_{1}

100

E_{1}

165

For Company Y we have:
50 =

4x  E_{2}

x 100

50

=

4x

 1
E_{2} = 4x x


100


.... (ii)

E_{2}

100

E_{2}

150

From (i) and (ii), we get:
E_{1}

=


=

3 x 150

=

15

(Required ratio).


E_{2}


4 x 165

22

7 Answer: Option B
Explanation:
Profit percent of Company Y in 1997 = 35.
Let the income of Company Y in 1997 be Rs. x crores.
Then, 35 =

x  220

x 100 x =
297.

220

Income
of Company Y in 1997 = Rs. 297 crores.
8 Answer: Option D
Explanation:
Let the expenditures of each companies X and Y
in 1996 be Rs. x crores.
And let the income of Company X in 1996 be Rs. z crores.
So that the income of Company Y in 1996 = Rs.
(342  z) crores.
Then, for Company X we have:
40 =

z  x

x 100

40

=

z

 1 x =

100z

.... (i)

x

100

x

140

Also, for Company Y we have:
45 =

(342 z)

x 100

45

=

(342 z)

 1 x=

(342  z) x 100

.... (ii)

x

100

x

145

From (i) and (ii), we get:
100z

=

(342  z) x 100

z =
168.

140

145

Substituting z = 168 in (i), we
get : x = 120.
Total
expenditure of Companies X and Y in 1996 = 2x = Rs. 240 crores.
Total income of Companies X and Y in 1996 = Rs.
342 crores.
Total
profit = Rs. (342  240) crores = Rs. 102 crores.
9 Answer: Option A
Explanation:
Let the income of Company X in 1998 be Rs. x crores.
Then, 55 =

x  200

x 100 x =
310.

200

Expenditure
of Company X in 2001

=
Income of Company X in 1998

=
Rs. 310 crores.

Let the income of Company X in 2001 be Rs. z crores.
Then, 50 =

z  310

x 100 z =
465.

310

Income
of Company X in 2001 = Rs. 465 crores.
10 Answer: Option D
Explanation:
Let the incomes of each of the two Companies X
and Y in 1999 be Rs. x.
And let the expenditures of Companies X and Y in
1999 be E_{1} and E_{2}respectively.
Then, for Company X we have:
50 =

x  E_{1}

x 100

50

=

x

 1 x =

150

E_{1} .... (i)

E_{1}

100

E_{1}

100

Also, for Company Y we have:
60 =

x  E_{2}

x 100

60

=

x

 1 x =

160

E_{2} .... (ii)

E_{2}

100

E_{2}

100

From (i) and (ii), we get:
150

E_{1} =

160

E_{2}

E_{1}

=

160

=

16

(Required ratio).

100

100

E_{2}

150

15

No comments:
Post a Comment